Miksi hyvä uni on tärkeää?

Unen merkitys ihmisen hyvinvoinnin kannalta usein sivuutetaan, kun taas ravitsemuksen ja liikunnan merkitystä korostetaan. Uni muodostaa kuitenkin kolmanneksen ihmisen elämästä, mikä tarkoittaa keskimääräisen eliniän aikana yli 25 vuotta.

Pitkään jatkunut heikko unenlaatu on yhteydessä kroonisiin vaivoihin kuten verenpainetautiin, ylipainoon, mielialan häiriöihin sekä masennukseen.

Unen aikana elimistö elpyy päivän rasituksista, aivojen energiavarastot täyttyvät ja valveen aikana kertyneet kuona-aineet poistuvat aivoista. Hyvä uni on täysipainoisen ja terveen elämän keskipiste, jota riittävä liikunta ja terveellinen ravitsemus tukevat.

Uni vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kaikilla mahdollisilla tavoilla. Hyvä uni auttaa niin painonhallinnassa, ihmissuhteissa kuin yleisen terveydentilan parantamisessa. Hyvin nukkuneena kaikki on helpompaa.

Vinkkejä hyvään uneen:

  • Makuuhuone. Varmista, että makuuhuoneesi on riittävän hiljainen ja lämpötila on riittävän viileä. Paras nukkumislämpötila on 19-24 asteen välillä ihmisestä riippuen.
  • Sänky. Hyvä, niskaa tukeva tyyny sekä sopiva patja, joka tukee selkää.
  • Lakanat. Luonnonkuituiset lakanat ja tyynyliinat sekä ilmava peitto.
  • Nautintoaineet. Älä juo kahvia tai energiajuomia liian myöhään. Myös alkoholi ja nikotiini rikkovat unta ja voivat osaltaan olla ylläpitämässä ongelmaa.
  • Liikunta. Päivittäinen liikunta on yksi hyvän unen peruspilareista ja vaikuttaa elimistön vireystilan siirtämiseen valveesta uneen.
  • Unirituaalit. Uneen ohjaavat toiminnot kuten jooga tai rentoutumisharjoitukset ennen nukkumaanmenoa viestivät keholle levolle siirtymisestä. Vältä elektroniikan tuomista makuuhuoneeseen.

Lähteet: Huutoniemi, A. & Partinen, M. 2015. Unen aika. Helsinki: Auditorium Kustannusosakeyhtiö.

Health Boosters by Withings. [viitattu:23.7.2016]. http://blog.withings.com/2016/03/08/infographic-10-sleep-tips/

Yksi vastaus artikkeliiin “Miksi hyvä uni on tärkeää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s